LET OP: TOLBADGE IS LEVERBAAR IN 5 - 10 WERKDAGEN

Tolwegen in Italie

 • 1Tolwegen Italië: alles wat je moet weten over tol op de Autostrada
 • 2Tolwegen in Italië
 • 3Populaire routes in de Laars van Europa
 • 4Files, drukke wegen en Zwarte Zaterdag
 • 5Maximale snelheid en andere verkeersregels in Italië
1

Tolwegen Italië: alles wat je moet weten over tol op de Autostrada

Tijdens je reis in Italië kom je als automobilist vanzelf tolwegen tegen. Voor een fors deel van de autowegen in het land wordt namelijk tol gevraagd. Houd er tijdens je vakantie (of zakenreis) naar Italië dan ook rekening mee.


Tol voor de AutostradaOp deze pagina geven we je alle informatie die je moet weten over de tolwegen. Italië kent ze vooral als verbinding tussen de grote steden en ze zijn verspreid over het hele land, van Milaan tot aan Palermo.

Prijzen

Badge 2 - Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal
€23.95
Badge 1 - Frankrijk, Spanje en Portugal
€19.95
2

Tolwegen in Italië

 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Koop een tolbadge oponze site
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Bevestig het naastje binnenspiegel
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Rij over detelepeage baan
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Je tol wordtelektronisch verekend

Van de ruim 7000 kilometer aan snelweg in Italië is om en nabij 3000 kilometer tolweg. Dat betekent dus dat wil je een beetje opschieten met je reis door Italië, je een grote kans hebt om op een tolweg terecht te komen. En vergeet ook niet, dat je voordat je met je auto in Italië bent, je ook de kans maakt om tolwegen tegen te komen in bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk.

Een overzicht van alle tolwegen in het land zie je hieronder in kaart gebracht:

Tol betalen in Italië


Het lijkt een open deur, maar over het algemeen kun je stellen: des te meer kilometers je maakt op de Italiaanse tolwegen, des te meer tol je moet betalen. Dat betalen kan op verschillende manieren, met contant geld, je pinpas en je creditcard.

Omdat er verschillende aanbieders zijn (in Italië zijn er ruim 20 bedrijven die tolwegen exploiteren), zit er ook verschil in de manier waarop de tol wordt berekend. Het ene bedrijf laat je betalen voordat je de tolweg oprijdt, het andere int het tolbedrag pas achteraf, als je de tolweg weer verlaat.

Maar het aller eenvoudigst om je tol in Italië te betalen, is door een tolbadge aan te schaffen via deze site. Het fijne van de tolbadge Italië is, dat die ook voor andere (vakantie)landen in Zuid-Europa geldt: Frankrijk, Spanje en Portugal.

Hoeveel tol moet je betalen?


De hoeveelheid tol die je moet betalen voor het gebruik van de Autostrada, is afhankelijk van welk vervoersmiddel je mee rijdt. Er zijn vijf verschillende tariefklassen:

Klasse A. Motoren en voertuigen met 2 assen, met een waarvan de hoogte gemeten vanaf de vooras gemeten van minder bedraagt dan 1,30 m. De meeste personenauto’s vallen hieronder.
Klasse B. Voertuigen met 2 assen, waarvan de hoogte gemeten vanaf de vooras meer bedraagt dan 1,30 m is. Grote personenauto’s (SUV’s en Jeep-achtige modellen), autobussen, campers en kleine vrachtwagens vallen hieronder.
Klasse 3 assen. Voertuigen met 3 assen, bijvoorbeeld vrachtwagens en autobussen vallen hieronder, maar ook een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan.
Klasse 4 assen. Voertuigen met 4 assen, bijvoorbeeld vrachtwagens, maar ook een voertuig van klasse A of B met tandemassige aanhangwagen of caravan.
Klasse 5 assen. Voertuigen met meer assen dan klasse 3 of klasse 4, voornamelijk vrachtverkeer (ook LZV -> Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie).

bestel onze tolbadge

Bestel de tolbadge en rij door bij de tolhuisjes

3

Populaire routes in de Laars van Europa

Snelweg rondom Florence

Veel Nederlanders die naar Italië op vakantie gaan, trekken bijvoorbeeld naar Rome, Florence of het Como-meer. Ook Venetië en Milaan zijn populaire bestemmingen.

Rij je via Zwitserland naar Italië, dan kun je vanaf Como via Milaan onder meer richting Florence, Rome en Genua rijden. Kom je vanuit Oostenrijk het land binnen (via de Brenner Pas), dan rijd je ook rechtstreeks naar die steden toe en mijd je de drukte rondom Milaan. Wél is de tol dan vaak wat hoger.

Een kleine vergelijking: rijd je via Como naar Rome, dan betaal je met een normale personenauto € 46,- aan tol, terwijl er als je via de Brenner naar de Italiaanse hoofdstad rijdt je € 52,40 op de maandelijkse rekening van je tolbadge Italië komt te staan. Florence via Como kost € 27,-, via de Brenner € 33,10.

Veel meer informatie over tarieven vind je op onze speciale pagina over toltarieven Italië.
De elektronische tolbadge voor Italie

De elektronische tolbadge voor Italie

Dankzij de tolbadge kun je snel doorrijden bij de Italie tolhuisjes: je hoeft niet aan te sluiten in de rij maar rijdt direct door over de telepeage rijbaan.

4

Files, drukke wegen en Zwarte Zaterdag

Net als ieder ander land, kent ook Italië drukke wegen en wegen die tijdens bepaalde periodes druk zijn. Standaard zijn de ringwegen rond Milaan en Genua druk, net als die rond de grote meren (Comomeer, Gardameer, Lago Maggiore) in het noorden van het land. Ook de A1 en A4 vanaf Milaan (met knelpunten bij respectievelijk Modena, Florence, Milaan en Venetië), de A10 vanaf de Franse grens naar Genua, de A14 vanaf Bologna naar Ancona en de weg van de Brennerpas naar Verona (A22). Hier kun je met regelmaat files verwachten.

Drukke grensovergangen zijn onder meer die bij de Fréjustunnel en de Mont Blanctunnel (Frankrijk), bij Chiasso (Zwitserland) en de Brennerpas en Travisio voor als je vanuit Oostenrijk komt. En vice versa, natuurlijk.

Zwarte Zaterdag


Rond de zomervakantie is er ook in Italië sprake van zogenaamde Zwarte Zaterdagen. Dit zijn meestal de weekenden waarop heel veel Europeanen vakantie hebben, vaak het laatste weekend van juli en het eerste van augustus. Denk eraan dat het dan niet alleen in Italië zelf heel druk is met vakantiegangers, maar ook in andere landen. Waaronder de landen die je moet doorkruisen om met de auto in de Laars van Europa te komen: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.
.
In de file in Italië
Are you interested in the new Badge ?

Vragen over de tolbadge?

Neem contact met ons op.

5

Maximale snelheid en andere verkeersregels in Italië

In Italië gelden over het algemeen dezelfde snelheids- en verkeersregels als in Nederland, maar er zijn natuurlijk ook verschillen. We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij:

Als het om de snelheid op autosnelwegen (tolwegen en andere snelwegen) gaat, geldt voor personenauto’s met een maximum massa van 3500 kilogram in principe een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Dit is dus anders dan de klassen bij de tolwegen, ook auto’s die onder klasse b worden geschaard, kunnen hieronder vallen.
Regent het echter, dan geldt een maximum van 110 km/h. Dat geldt ook bij andere neerslag, zoals sneeuw. Beginnende bestuurders (mensen die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hebben) mogen niet harder rijden dan 100 kilometer per uur, onder alle omstandigheden.


Je mag geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. En ook niet als je stil staat. Handsfree bellen is wél toegestaan in Italië.

In tunnels ben je verplicht om met dimlicht te rijden. Let erop: het rijden met dagrijlicht is niet voldoende! Ook moet je in tunnels extra afstand houden tot je voorganger. De afstand wordt met borden aangegeven.

Rijd je buiten de bebouwde kom, dan moet je in Italië altijd dimlicht of dagrijlicht voeren.

Neem je een caravan of aanhangwagen mee, dan gelden daarvoor vrijwel dezelfde lengte- en breedtemaxima als in Nederland. Dat betekent dat de combinatie exclusief spiegels maximaal 2,55 breed mag zijn, dat de hoogte maximaal 4 meter is en de lengte van de aanhanger 12 meter (inclusief eventuele fietsendrager). Geldt in Nederland een totale maximale lengte van 18 meter, in Italië is dat iets langer: 12,75 meter.

Vervoer je achterop je caravan fietsen, dan moet je die markeren met een reflecterend aluminium wit bord met 5 diagonale strepen van 50x50 cm.

Het gebruik van winterbanden is in Italie verplicht in de winterperiode, die loopt van ongeveer 15 november tot en met 15 april. In de zomerperiode mag je in Italie dan weer niet rijden met voertuigen die zijn uitgerust met winterbanden (M + S), die een lagere snelheidsindex hebben dan de topsnelheid van de auto.

Meer informatie over de verkeersregels vind je op de speciale pagina daarover.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen