LET OP: TOLBADGE IS LEVERBAAR IN 5 - 10 WERKDAGEN

Tolwegen In Frankrijk

 • 1Tolwegen Frankrijk: alle informatie over peage
 • 2Franse tolwegen: waarom zijn ze er?
 • 3Kosten tolweg Frankrijk betalen kan op verschillende manieren
 • 4Kaart tolwegen Frankrijk: betalen moet je hier
 • 5Zwarte Zaterdag
 • 6Ander ongemak tijdens je reis in Frankrijk
 • 7Drukke plaatsen in Frankrijk
 • 8Maximum snelheid: hoe hard mag je in Frankrijk?
 • 9Volledig overzicht maximum snelheid Frankrijk
 • 10Let op!
1

Tolwegen Frankrijk: alle informatie over peagerij met autos voor tolpoorten frankrijkSnelwegen in Frankrijk zijn over het algemeen tolwegen. Ook voor sommige bruggen en tunnels moet je tol afrekenen, voordat je er met je auto over- of doorheen mag rijden. Grote kans dus dat als jij voor je vakantie de populaire stranden, bergen of steden van het land opzoekt, je te maken krijgt met Franse tol, ook wel peage genoemd.

Pricing

Badge 2 - Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal
€23.95
Badge 1 - Frankrijk, Spanje en Portugal
€19.95
2

Franse tolwegen: waarom zijn ze er?

 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Koop een tolbadge oponze site
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Bevestig het naastje binnenspiegel
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Rij over detelepeage baan
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Je tol wordtelektronisch verekend

Overal in Frankrijk vind je toltrajecten. Frankrijk heeft de organisatie voor wat betreft het wegenonderhoud namelijk anders geregeld dan bijvoorbeeld Nederland of België. Franse snelwegen (ook die rond steden als Lyon, Marseille en hoofdstad Parijs) zijn geen eigendom van de staat, maar worden beheerd door bedrijven. Die ondernemingen zijn verantwoordelijk voor hoe de snelwegen en de omgeving eruit zien. Wegenbelasting bestaat niet in het land, maar voor het gebruik van de wegen mogen de bedrijven tol berekenen. Dat doen ze aan íedere gebruiker, Frans of niet.

Omdat de snelwegen voor de onderneming hun visitekaartje zijn, zien niet alleen die wegen er tiptop uit. Ook de omgeving (zoals parkeerplaatsen, toiletgebouwen en bijvoorbeeld de bermen) wordt uitstekend onderhouden. En dat geldt natuurlijk ook voor bruggen en tunnels, waar eveneens tol voor wordt berekend.
bestel onze tolbadge

Bestel de tolbadge en rij door bij de tolhuisjes

3

Kosten tolweg Frankrijk betalen kan op verschillende manieren

tol betalen met tolbadge

Je kunt op een aantal manieren betalen bij de tolpoortjes in Frankrijk, die overigens zowel bemand als automatisch kunnen functioneren. Het is mogelijk om met contant geld te betalen, of met creditcard. Het gemakkelijkst is het om een tolbadge aan te schaffen (dat kan eenvoudig via deze website). Niet alleen kun je met die tolpas Frankrijk bij alle tolwegen in Frankrijk betalen, je hoeft ook niet aan de sluiten bij de vaak lange files voor de tolpoorten. Voor gebruikers van de tolbadge zijn namelijk speciale rijen aan het begin van tolwegen, waar ze snel door kunnen rijden.

Nog een groot voordeel van de tolpas: je hoeft niet altijd vooraf alle toltarieven Frankrijk uit te rekenen: je krijgt namelijk maandelijks (of eens per jaar, als je maar één keer naar Frankrijk gaat, bijvoorbeeld op vakantie, of op doorreis naar Spanje, Portugal of Italië over de Franse snelwegen rijdt) keurig een rekening toegestuurd.

Je betaalt dus achteraf en per maand en komt tijdens je vakantie- of zakenreis niet voor onverwachte extra tolkosten te staan. Wel zo prettig. Vraag de tolbadge dan ook nu aan via de knop hierboven, dan heb je ‘m binnen tien dagen in de brievenbus liggen.

Extra pluspunt: de tolpas is ook geldig voor Spanje en Portugal, en er is aanvulling mogelijk met Italië.

Sinds kort zijn de A79 en A4 in Frankrijk Free Flow-tolwegen

Sinds kort zijn de A79 en A4 in Frankrijk Free Flow-tolwegen.

In het Frans heten deze wegen "Flux Libre". Bij deze wegen zijn de tolpoorten vervangen door detectoren

4

Kaart tolwegen Frankrijk: betalen moet je hier

Op onderstaande kaart zie je een overzicht van Frankrijk. Tolwegen zijn in het rood aangegeven op de kaart; langs de weg in Frankrijk herken je ze op de blauwe verkeersborden aan het woord péage.

Rond grote steden als Parijs, Lyon en Bordeaux zijn veel tolwegen. De bekendste doorreisroutes waar je rekening moet houden met tol in Frankrijk, zijn ongetwijfeld de A10, die ook wel de Autoroute l’Aquitaine wordt genoemd en de zogenaamde Autoroute du Soleil in het oosten van het land (de route A6/A7).

Toltarieven voor Franse snelweg

Wil je weten hoeveel tol je moet betalen? Alle informatie over de kosten tolwegen lees je op de pagina tol voor Frankrijk berekenen. Hier lees je onder meer over de verschillende categorieën van vervoersmiddelen (een personenauto valt onder klasse 1).
5

Zwarte Zaterdag

Ook als je nog nooit naar Frankrijk op vakantie bent geweest, heb je vast wel eens gehoord van de term Zwarte Zaterdag. En heb je wel eens naar de Franse kust, steden of bergen geweest (of via de Franse snelwegen naar bijvoorbeeld Spanje, Portugal of Italië gereden), dan ken je de term zeker. De term Zwarte Zaterdag staat voor de dagen in de vakantieperiode waarop het extreem druk is op de wegen in Frankrijk.

Miljoenen mensen - veel Fransen, maar ook honderdduizenden Nederlanders en Belgen - rijden dan per auto naar hun vakantieadres. Al die bestuurders krijgen dan ook te maken met tol in Frankrijk. Het is overigens niet zo dat je op die drukke dagen extra moet betalen voor je tol. Frankrijk rekent over het hele jaar hetzelfde bedrag per tolweg en dan maakt het niet uit of het om een Franse of buitenlandse bestuurder gaat. Wél beïnvloedt het type vervoermiddel dus hoeveel tol je moet betalen.

Op Zwarte Zaterdagen staat het verkeer rond Parijs bijvoorbeeld regelmatig vrijwel stil. De Franse verkeersorganisatie Bison Futé kent vier verschillende niveaus van drukte op de wegen in het land. Zwart is echt topdrukte, rood staat voor ‘zeer druk’, oranje voor ‘druk’. Groen is de normale situatie op reguliere dagen. De drukste dagen, met vaak twee Zwarte Zaterdagen, zijn meestal begin augustus, als veel Europeanen tegelijk vrij hebben.
6

Ander ongemak tijdens je reis in Frankrijk

Ook tijdens de winter kan het heel druk zijn in Frankrijk, omdat veel mensen het land uitkiezen voor hun wintersportvakantie. Daarom is het met name in februari ook drukker dan normaal. Overigens kent Frankrijk net als Nederland een vakantiespreiding, al geldt die niet voor de zomervakantie. Dan heeft heel het land tegelijk vrij. Tijdens de voorjaars- en wintervakantie spreiden de Fransen hun vakanties juist wel.
7

Drukke plaatsen in Frankrijk

Het zal je niet verbazen dat het rond de grotere plaatsen sowieso druk is op de wegen. Parijs spant wat dat betreft natuurlijk de kroon, zowel in de stad als op de (tol)wegen rond de hoofdstad wemelt het met regelmaat van auto’s, vrachtwagens, bussen en andere vervoermiddelen. Maar ook Lyon is een bekend punt met veel opstoppingen, net als de wegen rond Bordeaux, Marseille, Nantes en Toulouse.

Naast de grote steden, zijn er ook andere plaatsen en trajecten waar je over het algemeen veel verkeer kunt verwachten. Allereerst zijn dat de bekende autoroutes, waarbij de Autoroute du Soleil (A6/A7 tussen Lyon en Marseille) en de A10, de zogenaamde Autoroute l’Aquitaine van Parijs via het westen naar Bordeaux. Voor toegang tot beide routes zul je tol moeten betalen.

Wil je in Frankrijk informatie over files op de snelwegen? Radio Vinci meldt die ieder kwartier (FM 107.7).
8

Maximum snelheid: hoe hard mag je in Frankrijk?

Waar je natuurlijk ook rekening mee moet houden, is de maximum snelheid. Die is op de meeste autosnelwegen (zoals de veelgebruikte A6, A7 en A10) 130 kilometer per uur voor personenauto’s zonder aanhanger. Heb je wel een aanhangwagen (of caravan) mee? Dan mag je hier 100 mee rijden. De normale toegestane snelheid buiten de bebouwde kom is voor ieder vervoermiddel 80, gaat het om een weg met gescheiden rijbanen of 4 rijstroken, dan mag je hier 110 rijden (of 100 met een aanhanger/caravan). Binnen de bebouwde kom geldt 50 als maximum snelheid, net als in Nederland.

Uiteraard staan er snelheidsborden langs de weg.
9

Volledig overzicht maximum snelheid Frankrijk

https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/verkeersregels#maximumsnelheid
Type voertuig Binnen bouwbouwde kom Buiten bebouwde kom Wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken Autosnelweg
Motoren 50 80 110 130
Personen-/bestelautos's met of zonder aanhanger/caravan, max gewicht < 3500 kg 50 80 110/100 130
Personen-/bestelautos's met of zonder aanhanger/caravan, max gewicht > 3500 kg 50 80 80 90
Campers < 3500 kg 50 80 80 130
Campers > 3500 kg 50 80 80 110

 

10

Let op!

Je moet in Frankrijk op al je apparatuur, dus naast je navigatieapparaat ook je telefoon, tablet of laptop, de functie voor radardetectie uit zetten. Het is niet alleen verboden apparaten met deze functies te gebruiken, je mag ze ook niet bezitten of meenemen. Schakel de functie dus uit, of beter: verwijder ‘m van je device.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen