LET OP: TOLBADGE IS LEVERBAAR IN 5 - 10 WERKDAGEN

Tolpoorten Frankrijk

 • 1Tolpoorten Frankrijk
 • 2Tolpoorten: waarom tol betalen?
 • 3Tol betalen? Hoe gaat dat in zijn werk?
 • 4Franse tolpoorten: symbolen uitgelegd
 • 5Betaalmiddelen tol Frankrijk
 • 6Tolbadge Frankrijk: koop ‘m hier
 • 7Tolweg Frankrijk: hoeveel peage moet je betalen?
 • 8Hoeveel tol tot aan Parijs?
 • 9Hoeveel tol op de Route du Soleil?
1

Tolpoorten FrankrijkPoland toll: who has to pay it Spanje?Symbolen van het Franse leven zijn het. Net als wijn, stokbrood en camembert, horen ook tolwegen bij Frankrijk. Het land heeft talrijke snelwegen waar je alleen op mag rijden als je tol hebt betaald. Tol betalen in Frankrijk doe je bij tolpoorten. Hoe het precies in zijn werk gaat met het betalen van tol bij tolpoorten, hoe je kunt betalen en waarom je het best (via deze site) een tolbadge kunt aanschaffen, vertellen we je hieronder uitgebreid en gedetailleerd.

Pricing

Badge 2 - Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal
€23.95
Badge 1 - Frankrijk, Spanje en Portugal
€19.95
2

Tolpoorten: waarom tol betalen?

 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Shop badge from our website
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Paste it on windshield
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Break queues on highways
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Toll staff will scan badge

In Frankrijk betalen weggebruikers geen wegenbelasting, zoals we dat in Nederland bijvoorbeeld wel doen. In plaats daarvan wordt in Frankrijk van iedereen een bedrag aan tol gevraagd.

In het land zijn veel tolwegen. Frankrijk heeft namelijk een ander systeem dan andere landen. De meeste snelwegen in het land zijn geen ‘algemeen bezit’ (zodat het onderhoud ervan de verantwoordelijkheid is van de overheid), maar het eigendom van bedrijven. Die bedrijven willen dat de wegen die zijn beheersen er tiptop uitzien en voor het onderhoud ervan vragen ze dus een vergoeding van de gebruikers: de tol. Dat betekent dan ook dat niet alleen Fransen tol betalen, maar dat ook buitenlanders dienen te betalen voor het gebruik van de (snel)wegen.

Daar staat weer tegenover dat die wegen inderdaad goed onderhouden zijn en dat ook de andere voorzieningen langs de weg er piekfijn uitzien. Denk bijvoorbeeld aan de parkeerplaatsen met verschillende voorzieningen, zowel voor sanitair als voorzieningen om bijvoorbeeld even de benen te strekken als onderbreking van een lange autorit. Ook het groen langs de tolwegen is goed onderhouden.

Toll collection is not in one hand in Poland.

Toll collection is not in one hand in Poland.

3

Tol betalen? Hoe gaat dat in zijn werk?

The electronic toll system ViaToll has been mandatory in Poland

Dan kom je aan bij een tolpoort in Frankrijk. Hoe gaat dat dan? Welk tolpoortje (Frankrijk kent verschillende soorten) moet je nemen? Dat is vooral afhankelijk van hoe je wilt betalen. De symbolen boven iedere tolpoort geven aan in welke rij je plaats dient te nemen.
The electronic toll system ViaToll has been mandatory in Poland

The electronic toll system ViaToll has been mandatory in Poland

the west-east connection A4 from the German-Polish border near Ludwigsdorf via Wroclaw and Krakow to the Ukrainian border

4

Franse tolpoorten: symbolen uitgelegd

De tekens boven de tolpoorten geven aan op welke manier je kunt betalen bij het betreffende loket. Hou die dus goed in de gaten, zodat je niet in de verkeerde rij terechtkomt. We zetten de belangrijkste symbolen hieronder op een rij:

Oranje ‘t’
Hier kun je uitsluitend betalen met een tolpas. De ‘t’ staat voor télépéage: de tolbadge of het Liber-t-abonnement waarmee je een abonnement hebt op het gebruik van tolwegen, -tunnels en op sommige parkeerplaatsen. Verderop geven we je hier meer informatie over, maar je koopt de badge voor de tol in ieder geval gemakkelijk via deze site.
Groot voordeel is dat als je bij de rijen met de oranje T aansluit je ook nog eens het vlotst doorrijdt omdat de verwerking automatisch gaat.
Groene pijl
Bij deze loketten is het mogelijk om met contant geld of creditcard wilt betalen en je dus geen tolbadge in je bezit hebt. Je zult hier langer moeten wachten voordat je de tolweg op kunt rijden.
Ook een combinatie van een groene pijl en oranje ‘t’ komt trouwens voor. Hier betaal je je tol zowel in contant, met creditcard als met je badge.
CB
Bij deze tolpoorten betaal je je tol met een creditcard. Je moet hier wel op 2 dingen letten. De eerste: je kunt er niet met iedere in Nederland gebruikte creditcard terecht, ten tweede: een eventueel hoogtelimiet voor voertuigen. Enkele eigenaren van een tolweg hanteren namelijk een limiet van 2 meter voor sommige creditcardloketten. Kijk daarom extra goed naar de borden, want daar staat die limiet dan op. Hier mogen alleen voertuigen van klasse 1 opgesteld worden: voertuigen die niet hoger zijn dan 2 meter. Campers en caravans mogen hier dus niet langs.
Blauwe muntstukken
Hier krijg je de mogelijkheid om contant te betalen.

Are you interested in the new Badge ?
Are you interested in the new Badge ?

Are you interested in the new Badge ?

We would be happy to serve you.

5

Betaalmiddelen tol Frankrijk

Zoals je hierboven al las: tol betalen kan in Frankrijk op verschillende manieren. Hieronder lees je er meer informatie over.

● Contant
Wil je met munt- of briefgeld afrekenen? Dat kan bij de meeste tolpoortjes. Frankrijk is een euroland, dus je kunt gewoon met euro’s betalen. Wel moet je er natuurlijk voor zorgen dat je voldoende contant geld op zak hebt. Reken dus vooraf de hoogte van je tol voor de hele reis uit.
● Pinnen
Bij veel poorten kun je ook met pin betalen. Het is niet altijd mogelijk om contactloos te betalen met je pinpas, je moet dan dus altijd je pincode invoeren. Bij tolpoorten met het bekende Maestro-logo kun je wel contactloos betalen.
● Creditcard
Betalen met een creditcard gaat relatief eenvoudig (zo kun je contactloos betalen), maar lang niet ieder type creditcard wordt overal geaccepteerd. De Visa-card en de Mastercard worden vaak wel geaccepteerd.
● Tolbadge
De eenvoudigste manier om tol te betalen heet ook wel telepeage: betalen met een badge. Waarom dit het eenvoudigst is? Daar geven we graag extra informatie over:
* Met je badge krijg je toegang tot alle tolwegen, -tunnels en andere plekken waar je tol betalen moet.
* En dat niet alleen in Frankrijk: de tolbadge is geldig voor Frankrijk, Spanje, Portugal en er is ook een versie voor niet alleen Spanje, Portugal en Frankrijk, maar ook voor Italië. Met andere woorden: ga je via Frankrijk Spanje bezoeken (bijvoorbeeld voor een autovakantie), dan ben je met deze badge voor alle tolwegen in beide landen klaar.
* Met je tolbadge hoef je niet meteen tol te betalen. Je krijgt keurig per maand een rekening per e-mail toegestuurd. Dus je kunt je peage betalen per maand.
6

Tolbadge Frankrijk: koop ‘m hier

Je tolbadge kun je heel gemakkelijk kopen op deze site. Wij werken samen met de algemeen geaccepteerde kaart van het merk Libert T. Als je die nu bestelt, heb je de badge binnen een week in huis.
Koop je Liber-T tolpas Frankrijk hier.
7

Tolweg Frankrijk: hoeveel peage moet je betalen?

Natuurlijk wil je vooraf wel ongeveer weten wat de tol je gaat kosten. We hebben een uitgebreide pagina met informatie over toltarieven voor je geschreven, maar hieronder zullen we je een aantal voorbeelden geven van de tarieven van bekende routes.
8

Hoeveel tol tot aan Parijs?

Rij je via Breda en Antwerpen naar Frankrijk, voor een reis naar Parijs, dan betaal je voor de Franse tol € 16,90 als je met een gewone auto rijdt (categorie 1). Voor andere klasses gelden andere tarieven. Vanuit het noorden en oosten van Nederland rijd je via Mons; je betaalt dan net iets minder: € 14,40.
9

Hoeveel tol op de Route du Soleil?

Wil je over de Autorout du Soleil naar het zuiden van Frankrijk? Deze bekende autoroute kost je aan tol als je via Luxemburg rijdt ongeveer 76 euro. Mensen die uit Zuid- of West-Nederland afkomstig zijn, rijden via Charleroi de Franse grens over, waar ze Loyes en Dijon naar Nice rijden. Deze route kost aan tol een tientje meer.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen