LET OP: TOLBADGE IS LEVERBAAR IN 5 - 10 WERKDAGEN

Peage

 • 1Péage Frankrijk: alles wat je wilt weten over tol betalen in Frankrijk
 • 2Wat is péage?
 • 3Waarom betaal je péage?
 • 4Hoeveel péage betaal je?
 • 5Hoe betaal je péage?
 • 6Moet je altijd peage betalen?
 • 7Handige weetjes over peage in Frankrijk
1

Péage Frankrijk: alles wat je wilt weten over tol betalen in FrankrijkHoe werkt de Franse PeageAls je naar Frankrijk gaat, bijvoorbeeld voor vakantie, of via Franse snelwegen naar Spanje, Portugal of Italië rijdt, kun je er niet omheen: de tolwegen. Frankrijk staat er bekend om. Op deze pagina vertellen we je alles wat je zou moeten weten over peage betalen.

Prijzen

Badge 2 - Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal
€23.95
Badge 1 - Frankrijk, Spanje en Portugal
€19.95
2

Wat is péage?

 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Koop een tolbadge oponze site
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Bevestig het naastje binnenspiegel
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Rij over detelepeage baan
 • On which routes do I have to pay toll in Spanje?
  Je tol wordtelektronisch verekend

Frankrijk noemt het systeem van tol betalen péage.Het houdt in dat je voor het gebruik van snelwegen een bepaald bedrag aan tol betaalt. Maar het geldt niet alleen voor de autoroute. Frankrijk rekent ook voor sommige bruggen en tunnels tol. Met andere woorden: het is onvermijdelijk om in of door het land te rijden zonder tol te moeten betalen.

Voor de rest: tol in Frankrijk is niet moeilijk, zolang je maar weet wat je moet doen. En dat leggen we je graag uit.
bestel onze tolbadge

Bestel de tolbadge en rij door bij de tolhuisjes

3

Waarom betaal je péage?

Waarom betaal je Peage.jpg

Voordat we dat gaan doen, willen we je eerst uitleggen waaróm je bij je reis naar Frankrijk de ‘kosten peage’ bij je reiskosten op moet tellen. Met andere woorden: waarom betaal je in Frankrijk wel tol op de snelweg, terwijl je dat bijvoorbeeld in Nederland (nog) niet hoeft te doen?

Nou, eigenaren van auto’s en andere motorvoertuigen die in Nederland geregistreerd staan, betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen wegenbelasting. Dat systeem bestaat in Frankrijk niet. In Frankrijk is de (landelijke of regionale) overheid vaak geen eigenaar van een weg, maar zijn de wegen eigendom van bedrijven.

Peage France: daarom betaal je tol


Die bedrijven zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de wegen, net als in Nederland de overheid dat is. Gevolg hiervan is dat wegen er tiptop uitzien: de eigenaren zien ‘hun’ tolweg als hun visitekaartje. Niet alleen de weg zelf valt trouwens onder de verantwoordelijkheid van de eigenaars, ook de omgeving. En ook die ziet er altijd prima verzorgd uit: parkeerplaatsen met mooie picknicktafels, speelgelegenheden, mogelijkheden om te ontspannen en veel groen.

Overigens: niet alleen jij die op vakantie gaat in Frankrijk, of op een andere manier gebruik maakt van de tolwegen in het land, betaalt tol. Frankrijk hanteert een strikt beleid wat dat betreft. Dat betekent dat ook de lokale bevolking die met auto of ander voertuig over de tolweg rijdt daarvoor geld moet betalen.
The electronic toll system ViaToll has been mandatory in Poland

The electronic toll system ViaToll has been mandatory in Poland

the west-east connection A4 from the German-Polish border near Ludwigsdorf via Wroclaw and Krakow to the Ukrainian border

4

Hoeveel péage betaal je?

De vraag hoeveel geld je zult moeten betalen voor je rit over de Franse wegen, is gemakkelijker gesteld dan dat die is beantwoord. Het bedrag dat je betaalt, hangt namelijk af van welke route je rijdt. Er is namelijk geen standaard prijs. Bovendien is het ook nog eens afhankelijk met welk vervoermiddel je over de Franse snelweg rijdt.

In Frankrijk gelden vijf voertuigklassen:


 • Klasse 1: hieronder vallen reguliere personenauto’s, maar ook campers, bestelauto’s en andere busjes tot een maximumhoogte van 2 meter. Het gaat om de hoogte van het vervoermiddel zelf; dakkoffers, dakdragers en andere zaken worden niet meegerekend.
 • Klasse 2: personenauto’s met een aanhangwagen vallen onder deze klasse, maar ook campers en andere voertuigen met een hoogte van meer dan 2 en minder dan 3 meter.
 • Klasse 3: bussen, touringcars en ook vrachtwagens met 2 assen vallen onder deze klasse
 • Klasse 4: bussen, touringcars en vrachtwagens met meer dan 3 assen en voertuigcombinaties die hoger zijn dan 3 meter
 • Klasse 5: motoren en trikes, ook met zijspan of aanhangertje

Tolweg Frankrijk: richtbedragen bekende en veelgebruikte routes


Voor iedere voertuigklasse geldt sowieso een ander tarief. Voor elke autoroute helaas ook. Toch willen we je je op weg helpen met de kosten voor de péage in Frankrijk. Tarieven per voertuig op de door Nederlanders (en Belgen) meest gebruikte routes kunnen we wel geven op onze website, maar alle prijzen voor wat u waar moet betalen, dat gaat helaas niet.

Peage Frankrijk: tarieven


Wil je op doorreis naar Spanje, dan betaal je vanaf Lille (Rijssel in het Nederlands) tot de grensplaats Biriatou met een personenwagen € 88,70 aan tol (klasse 1), met een aanhangwagen (klasse 2) moet je rekening houden dat u € 134,60 moet betalen. Je rijdt dan via Parijs en Bordeaux (A1-A10-A63) via de westkust. De route van Lille naar de Spaanse grens aan de oostzijde (bij Le Perthus, via Parijs en Lyon) komt op een bedrag van respectievelijk € 76,70 (categorie 1) en € 117,40 (categorie 2). Dit is grotendeels de bekende Autoroute du soleil, waarlangs je ook rijdt als je naar Nice rijdt (€ 104,- voor categorie 1, € 159,20 voor klasse 2).

Nemen we Luxemburg als vertrekplaats - waar ook veel Nederlanders langs rijden, vooral ook om nog ‘even’ goedkoop in het Groothertogdom te tanken), dan ben je in alle gevallen een stuk goedkoper uit. Luxemburg - Le Perthus kost je € 76,80 of € 119,10. Het traject Luxemburg naar Nice € 76,10 met je auto en € 118,50 als je een aanhanger meeneemt.
.
Waar je Peage moet betalen
Are you interested in the new Badge ?

Vragen over de tolbadge?

Neem contact met ons op.

5

Hoe betaal je péage?

Tol betalen kan in Frankrijk op verschillende manieren. Je kunt contant betalen, met je creditcard en - de eenvoudigste manier - met een Bip Go tolpas (ook wel badge genoemd). We leggen de drie mogelijkheden hieronder uit.
Peage betalen

Tolpas


Simpel: een tolbadge Frankrijk koop je op onze website. Het is je vrijgeleide langs de tolpoorten bij de verschillende tolwegen, -bruggen en -tunnels. De Bip go- tolpas Frankrijk wordt ook wel Liber-t badge genoemd. Inderdaad: libert-t is een woordspeling. Niet alleen staat het voor het Franse woord liberté, dat vrijheid betekent, maar ook voor de letter ‘t’ die je moet opzoeken bij de tolpoorten.

Die poorten zorgen er namelijk voor dat jij snel kunt doorrijden, als je een liber t badge op je voorruit hebt geplakt. Je kunt de badge gebruiken bij alle vormen van péage, dus niet alleen voor de tolwegen, maar ook voor de bruggen van Normandië, Ré en Tancarville of het Viaduct de Millau. Door de liber t badge via onze website aan te schaffen, hoef je niet voor iedere péage apart te betalen.

Je krijgt je rekening namelijk keurig achteraf thuisgestuurd, waarbij alle kosten voor de Telepeage France keurig zijn gespecificeerd.

Creditcard


Wanneer je ondanks dat het eenvoudig gaat, geen tolpas via deze website hebt aangeschaft, dan zul je de péage aan de poort moeten betalen. Groot nadeel is, dat je dan hoogstwaarschijnlijk in een file terechtkomt.

Rechtstreeks betalen gaat nog het eenvoudigst met een creditcard. Groot nadeel is dat je niet weet of jouw creditcard wel geaccepteerd wordt. Met je Visacard kun je als het goed is overal afrekenen, maar met andere kredietkaarten kan dat problemen opleveren. Ook Mastercard wordt niet overal geaccepteerd. Betalen met je creditcard kan bij de rijstroken met ‘BC’ erop.

Contant


Péage kun je ook betalen met contant geld. Ook hier weer nadelen: de file én je moet vooraf je tol berekenen. Je wilt immers weten hoeveel geld je moet meenemen op reis. Veel toeristen betalen nog steeds contant, daar kun je met een tolpas flink van profiteren.
6

Moet je altijd peage betalen?

Péage betaal je voor (het gebruik van) autosnelwegen, tunnels (bijvoorbeeld ook de Duplextunnel op de tweede ringweg A86 bij hoofdstad Parijs, de Mont-Blanctunnel en de Tunnel van Fréjus) en bruggen die eigendom zijn van bedrijven. Vrijwel alle snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Je kunt wellicht ook tolwegen vermijden wanneer je een alternatieve route neemt, maar uiteindelijk ben je vrijwel hetzelfde bedrag kwijt. De tolwegen zijn namelijk altijd de snelste wegen, die het minste brandstof kosten. Op alternatieve routes verbruik je veel meer benzine of diesel, omdat je én langer onderweg bent én vaker moet stoppen en optrekken.

Er zijn trouwens ook tolvrije snelwegen in Frankrijk, maar ze zijn wel dungezaaid. De A31 van Luxemburg naar Nancy is bijvoorbeeld tolvrij. Voor de A20 bij Limoges betaal je deels geen tol, en dat geldt ook voor de A75 tussen Béziers en Clermond-Ferrand, waar wel het viaduct van Millau aan ligt. Daar moet je wel tol voor betalen.
7

Handige weetjes over peage in Frankrijk

Op onze website vindt je veel informatie over het Franse tolsysteem. In bovenstaand artikel hebben we je er veel over verteld. We zetten alles nog even op een rij, en we geven je nog wat extra informatie.


Eerst een samenvatting met de belangrijkste zaken uit bovenstaand verhaal: • Alle voertuigen die over een tolweg rijden, betalen péage. Fransen en mensen die niet in Frankrijk wonen.

 • Wanneer je tolwegen tracht te vermijden, betaal je uiteindelijk net zoveel geld. Dit omdat je meer brandstof verbruikt.

 • Je kunt op drie manieren betalen bij een tolpoort. Het eenvoudigst én snelst is met een tolpas, die je op deze website kunt bestellen.


Wat je nog meer moet weten over het verkeer in Frankrijk: • Qua verkeersregels zijn er vrijwel geen verschillen tussen Nederland/België en Frankrijk.

 • De Franse politie gaat ervan uit dat je twee niet gebruikte alcoholtests in je auto hebt

 • Zorg ervoor dat je geen meldingen voor snelheidscontroles op je navigatie hebt staan, want dat is strafbaar in Frankrijk.

 • Op de Franse (snel)wegen zijn veel onbemande camera’s. Denk daaraan!

 • Waar moet je gaan staan bij een Franse péage? Er zijn verschillende rijen bij de tolpoortjes, met ieder hun eigen teken:

 • een grijs mannetje geeft aan dat je in die rij contant kunt betalen

 • een blauw handje met munten: hier kun je met munten betalen

 • een handje met een kaart of de letters BC: hier kun je met creditcard betalen

 • een rood/oranje t: deze rij is uitsluitend voor auto’s met een tolpas

 • Grote tolpoorten zijn altijd bemand, kleinere (vaak bij afritten) kunnen ook zijn geautomatiseerd.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen